Ako sa posunúť od príležitostného fotenia, k pravidelným, spokojným zákazníkom?

Nedávno som mala narodeniny a tie sú pre mňa vždy dňom, keď sa zvyknem zamýšľať nad tým, za čo som v mojom živote vďačná. Tých vecí je samozrejme viac, ale v tom profesnom svete som naozaj veľmi vdačná za to, že môžem robiť to, čo ma tak veľmi baví.

Že sa fotografia stala aj mojou profesiou, že vďaka fotografii môžem pracovať iba pár dní v mesiaci a nemusím každý deň tráviť v nejakej nezáživnej práci a v neposlednom rade že môžem robiť mojim klientom radosť krásnymi fotkami ich bábätka. A oni mi potom robia radosť aj takýmito slovami 🙂

Samozrejme, nebolo to takto vždy, neprišlo to len tak, ani zo dňa na deň. Fotiť som začala už pred 18 rokmi, ale až v posledných 8 – 9 rokoch sa fotografia stala mojim hlavným príjmom.

Prečo to tak bolo? Prečo ten „úspech“ neprišiel už skôr? Ako sa posunúť od príležitostného fotenia, k pravidelným, spokojným zákazníkom? Aké najväčšie chyby som robila? Odpovede nájdete v tomto článku a pokiaľ sa pohrávate s myšlienkou, stať sa fotografkou, verím, že sa z mojich chýb môžete poučiť 🙂

Podceňovanie základov fotenia digitálnou zrkadlovkou

Toto považujem za najväčšiu chybu, ktorú som robila. A robila som ju roky. Roky som fotila a vlastne som nevedela, čo robím. Ak sa mi fotka podarila, naozaj som netušila, ako sa to vlastne stalo 🙂

Keď som si po rokoch fotenia naštudovala základy, naučila sa nastaviť zrkadlovku v každej situácii, naučila sa pracovať s expozičným trojuholníkom, otvoril sa mi úplne iný svet. Získala som istotu, množstvo možností pre kreatívnu tvorbu, fotenie ma začalo oveľa viac baviť a prestalo byť pre mňa trápením sa s nevydarenými fotografiami.

Často sa stretávam s tým, že tieto základy sa veľmi podceňujú. Nevenujeme im pozornosť, myslíme si, že to nie je dôležité a že to pôjde aj bez nich. Napríklad ja som investovala do kurzov práce s Photoshopom ešte skôr, ako som ovládala prácu so zrkadlovkou. Vôbec som to nepovažovala za dôležité.

Ak neovládate tieto dôležité základy, ak sa stále trápite s nevydarenými fotografiami, slová ako Clona, Čas, ISO vám nič nehovoria, odporučím vám, navštívte kurz práce s digitálnou zrkadlovkou, alebo si základy naštudujte iným spôsobom. Jednoduchý návod nájdete aj v mojom eBooku Mama fotografkou. Pokiaľ ste ho ešte nečítali, môžete si ho stiahnuť úplne zdarma. A ak ste ho čítali a lekciu o nastavení zrkadlovky ste odložili s tým, že to nie je dôležité, poradím vám, vráťte sa k nemu 🙂

Zameranie

Vedela som, že ma fotenie veľmi baví a že práve týmto smerom by som sa mohla vydať. Ale napriek tomu, že ma vždy veľmi bavilo fotiť najmä bábätká, začal som fotiť všetko. Deti všetkých vekových kategórií, rodiny, sem tam aj svadby. Výsledok? Žiadnemu žánru som sa nevenovala poriadne, čo sa samozrejme odrazilo aj na kvalite mojich fotografií a tým pádom aj na množstve objednávok ďaľších fotení.

Ak chcete uspieť vo fotografii, spýtajte sa samej seba, k akému žánru fotografie máte najbližšie. Baví vás fotiť rodiny? Svadby? Bábätká? Fashion? Pri fotení svadieb budete potrebovať ovládať iné techniky, ako napríklad pri fotení detí, alebo bábätiek. Preto vám odporúčam, vyberte si iba jeden, maximálne dva žánre, vzdelávajte sa v nich, venujte im všetku svoju pozornosť, energiu a investujte do rekvizít na fotenie práve týchto žánrov. Takýmto zameraním vaše fotografie zdokonalíte, čo vám určite prinesie ďaľších klientov.

Zameranie bolo práve u mňa zlomovým bodom. Zaujímavé je, že odkedy som začala fotiť iba bábätká, mala som oveľa viac zákazníkov, ako keď som fotila v podstate všetko.

 Vzdelávajte sa

Skúsili ste už všetky postupy, ktoré poznáte, ale vaše fotografie stále nie sú podľa vašich predstáv? Moje rada znie: Vzdelávajte sa. Bez toho to nepôjde.

Vo fotografii existujú postupy a techniky, na ktoré pravdepodobne sama nikdy neprídete. To isté platí aj o úpravách fotografií. Keď som kedysi začínala, otvorila som si Photoshop a skúšala som všetky funkcie a nástroje Photoshopu. Sledovala som, čo s fotografiou urobia. Úprimne, na nič zvláštne som neprišla. Pretože som nevedela, ako tie funkcie použiť správne, ako použiť správne nástroje. Až s prvými online kurzami Photoshopu prišli výsledky.

To isté platí o fotení digitálnou zrkadlovkou. Darmo som skúšala meniť nastavenia, keď som ani netušila, ako fungujú. Jednoducho som sama na nič neprišla. Práve preto považujem za veľmi dôležité vzdelávanie od skúsenejších fotografov.

Aj ja sa neustále vzdelávam. Fotografia je pre mňa najmä koníčkom a možno práve preto ma stále baví učiť sa nové veci. V roku 2018 som investovala približne 1300 dolárov do ďaľších kurzov fotografie, alebo úprav fotografií vo Photohope. Napriek tomu, že už v podstate fotiť viem a viem aj upravovať fotografie. Prečo teda stále investujem do vzdelania?

  1. Stále existujú postupy a techniky, ktoré nepoznám a chcem sa ich naučiť
  2. Inšpirácia – niekedy si kúpim kurz iba pre inšpiráciu. Pre mňa je veľmi zaujímavé sledovať skúsenejších fotografov pri práci, alebo pri úpravách fotografií
  3. Napriek tomu, že niektoré techniky už poznám, ďaľšie kurzy mi ponúkajú možnosť ešte viac sa v nich zdokonaliť

Photoshop – alebo úpravy fotografií v inom editore

Som presvedčená, že úpravy vám dávajú veľa možností buď:

  • na vylepšenie fotografií
  • na zvýraznenie toho dôležitého, alebo naopak potlačenie rušivých prvkov
  • pomocou úprav dokážete dodať fotografiám ďaľší rozmer, zmeniť atmosféru, farebnosť, pocit z fotografie, profesionálnejší vzhľad…

Ak skutočne túžite vo fotografii uspieť, určite nepodceňujte ani  úpravy fotografií napríklad vo Photoshope, alebo v akomkoľvek inom programe.

Facebook fan page, Instagram a internetová stránka

Ako sa o vás klienti môžu dozvedieť? Majú sa s vami ako spojiť? Poznajú vašu prácu? Cenu? Toto všetko môžete vyriešiť pomocou fan page na facebooku, Instagrame a internetovej stránky.

Pravdepodobne sa denne stretávate s facebook fan pages, máte určite nejaké „lajknuté“. Založte si aj vy takúto fan page a prezentujte na nej svoje fotografie. Je to jednoduchý spôsob, ako sa o vás klienti môžu dozvedieť. Môžete mať totiž aj najlepšie fotografie na svete, ak ale o tom nikto nebude vedieť, nič vám to neprinesie.

Po prihlásení do vášho súkromného profilu na facebooku kliknite v hornej lište na trojuholník a zvoľte možnosť „vytvoriť stránku“

Objaví sa vám výber z dvoch možností:

Jednu z nich vyberte a následne vás už facebook bude postupne navigovať k ďaľším krokom.

Okrem facebook fan page vám odporúčam vytvoriť aj internetovú stránku, kde vaši klienti nájdu všetky informácie, ukážky vašich prác, cenník a kontakt na vás.

Vytvorenie takýchto stránok sa vám možno zdá zložité, alebo si myslíte, že to bude drahé. V dnešnej dobe sú ale už dostupné nástroje, vďaka ktorým si naozaj v priebehu chvíľky dokážete vytvoriť stránky sama. Ja som obe moje stránky (www.mayagphotography.sk, www.mariagasparova.sk) vytvorila úplne sama, prostredníctvom MIOWEBU. Na ich stránkach nájdete jednoduché a zrozumiteľné návody, ako to urobiť a máte možnosť, vyskúšať Mioweb zdarma.

Podceňovanie

Denne sme na sociálnych sieťach zahltený stovkami nádherných, dokonalých, často profesionálnych fotografií. Aj ja som bola a malo to na mňa taký účinok, že žiadne moje fotky sa mi nezdali dosť dobré. Keď sa ma niekto spýtal, či som fotografka, hovorila som nie. Preboha, ako môžem byť ja fotografka, ako by som sa mohla porovnávať s tými skvelými fotografmi z celého sveta, ktorých diela vidím denne na sociálnych sieťach???

Moja rada znie, zabudnite na to. Na to, aby ste boli dobrou fotografkou, naozaj nemusíte byť tou najlepšou na svete. Klienti vo vašom okolí tiež nemajú možnosť dať sa odfotiť u najlepších svetových fotografov. Ponúknite im vašu alternatívu, z ktorej sa budú určite tešiť a budú spokojní.

Robíte aj vy niektorú z chýb, ktoré som v článku opísala? Ak áno, verím, že som vás inšpirovala k „náprave“ a že tá vaša cesta k pravidelným, spokojným zákazníkom bude rýchlejšia, ako tá moja 🙂

Mária Gašparová
Mária Gašparová je mamou dvoch dcér, nadšenou fotografkou a profesionálnou newborn fotografkou. Fotografii sa venuje už viac ako dvanásť rokov a prostredníctvom projektu Mama fotografkou už niekoľko rokov zdieľa svoje skúsenosti, ukazuje začínajúcim fotografkám jednoduché a zrozumiteľné návody, ako odfotia krajšie fotografie detí, alebo maličkých bábätiek. Mária je autorkou jedinečného online kurz newborn fotografie>> Je autorkou aj inšpiratívneho eBooku o fotografovaní detí>> Viac informácií o Márii nájdete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracovania osobných údajov